LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 1.000 de km pătrați din teritoriul Ucrainei au fost eliberați, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 1.000 de km pătrați din teritoriul Ucrainei au fost eliberați, afirmă Zelenski

Este a 198-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că a eliberat peste 1.000 de km pătrați la începutul acestei luni, datorită unei contra-ofensive desfășurată în nord-estul Ucrainei.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

UPDATE 06:00 Macron a fost mereu indulgent cu Putin, afirmă Francois Hollande

Fostul președinte francez Francois Hollande a publicat o carte în care analizează consecințele războiului din Ucraina. El l-a criticat pe actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron deoarece a fost mereu indulgent cu Putin, considerând că politica acestuia "nu este la nivel".

Hollande este de părere că președintele Republicii "este imaginea unei părți a clasei politice franceze care a avut întotdeauna pentru Vladimir Putin, și nu pentru Rusia... indulgență", relatează Hotnews .

Zelenski transmite că a eliberat peste 1.000 de km pătrați din teritoriul ocupat de Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în timpul discursului său de joi seară că forțele ucrainene au reușit să elibereze peste 1.000 de km pătrați de la începutul lunii septembrie.

"Am ţinut astăzi o nouă şedinţă a Statului Major al Comandantului-Şef Suprem. În cadrul operaţiunilor de apărare în curs, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. Şi astăzi această mişcare a continuat, sunt rezultate noi. În total, peste o mie de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru!

Sunt recunoscător armatei, ofiţerilor de informaţii şi serviciilor speciale pentru fiecare drapel ucrainean care a fost arborat în aceste zile. Sunt recunoscător tuturor războinicilor ucraineni, tuturor celor care luptă pentru libertate pentru poporul nostru - atât în ​​sud, cât şi în est, celor care participă la luptele de pe front şi celor care contribuie la victoria noastră prin operaţiunile respective în spatele dusmanul. Eliberarea pământului nostru este meritul fiecăruia care îndeplineşte clar şi la timp planul general de apărare", a spus Zelenski.

UPDATE 05:00 SUA se pregătesc pentru o situație în care Rusia ar alege să extindă războiul în țări membre NATO

Departamentul de stat al SUA a anunțat că dorește ca parlamentarii să aprobe noi fonduri, de această dată pentru țările învecinate cu Ucraina care sunt expuse unui potențial risc de agresiune rusă.

Noul pachet de fonduri ar face parte dintr-un pachet de 2 miliarde de dolari propus pentru Ucraina și aliații săi. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că aceste fonduri ar urma să fie furnizate către 18 țări aflate în vecinătatea Ucrainei.

UPDATE 03:00 Ucraina a eliberat peste 20 de așezări în regiunea Harkov

Armata ucraineană a raportat că a eliberat peste 20 de așezări în regiunea Harkov în ultimele zile de la lansarea unei contraofensive surpriză în nord-ul țării, potrivit Kiev Independent.

UPDATE 00:00 Peste 400 de ținte rusești au fost lovite cu sistemele HIMARS

Forțele ucrainene au lovit peste 400 de ținte rusești folosind sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat șeful statului major interarme al SUA, Mark Milley.

Vedem câştiguri reale şi măsurabile în Ucraina în urma utilizării acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ţinte cu HIMARS şi au avut un efect devastator”, le-a spus el jurnaliştilor la baza aeriană din sudul Germaniei, după o întâlnire cu zeci de miniştri ai apărării din state aliate SUA în cadrul căreia a discutat despre sprijinul care poate fi acordat Kievului pe termen lung pentru a contracara invazia rusă. Progresul contraofensivei ucrainene împotriva trupelor ruseşti este regulat. Nu cred că s-au întins prea mult”, a declarat gen. Mark Milley, potrivit Libertatea .

Șeful NATO avertizează că urmează o iarnă grea pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Ucraina se va confrunta cu o iarnă grea în următoarele luni.

„Trebuie cel puțin să fim pregătiți pentru această iarnă, pentru că nu există niciun semn că Rusia va renunța la obiectivul său de a prelua controlul asupra Ucrainei. Războiul din Ucraina se apropie de un moment crucial, în care vedem că ofensiva rusă din Donbas a stagnat. Vedem că ucrainenii au fost capabili să riposteze și să recupereze o parte din teritoriu”, a spus şeful NATO.

El a adăugat, în timpul reuniunii aliaților occidentali de la Ramstein, Germania, că ucrainenii au nevoie urgent de echipamente de iarnă.

„Vine iarna, iar iarna va fi grea pe câmpul de luptă din Ucraina. Știm că dimensiunea armatei ucrainene este acum de aproximativ trei ori mai mare decât era iarna trecută. Ei au nevoie urgentă de mai multe uniforme de iarnă, de generatoare care să creeze electricitate, de căldură și, bineînțeles, de corturi și de alte lucruri care îi pot ajuta să treacă iarna”, a mai adăugat Stoltenberg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”